Gebruikersgemak als gaspedaal

Het succes van een systeem zit niet alleen in de complexe achterkant. Gebruiksvriendelijke interfaces zijn net zo belangrijk. Alleen dan kunnen en willen de gebruikers echt gas gaan geven. Hoe kun je SAP Fiori/UI15 inzetten om te versnellen?

Tekst: Daniel Xu

Softwareontwikkeling focust zich meestal op de achterkant; op het ontwerpen en bouwen van complexe functionaliteiten. Deze functionaliteiten zijn zeker van belang om problemen voor de business op te lossen. In de praktijk hebben veel gebruikers echter geen klachten over de functionaliteiten, maar over het gebruiksgemak. Een aspect dat maar al te vaak weinig aandacht krijgt tijdens de ontwikkeling. Bij softwareprojecten blijft het succes soms uit – niet omdat de functionaliteiten niet voldoen, maar omdat de gebruikers de nieuwe applicatie niet willen gebruiken.

Remmen of gasgeven?
Vergelijk het met een auto. Stel, een auto wordt met dure onderdelen en volgens hoge standaarden gefabriceerd. Hij is getest en alle onderdelen functioneren prima. Dat klinkt als een prima auto om te rijden. In het gebruik blijken er echter wel enkele problemen te zijn; zo is er verwarring tussen het gaspedaal en de rem. Vaak denk je dat je remt, maar je geeft meer gas… Het stuur is zo groot dat je de weg voor je niet meer kan zien. En het dashboard toont allerlei informatie die je bijna nooit gaat gebruiken, maar wat je wel van belang vindt, zie je niet. Zou jij deze auto kopen?

Traditionele interfaces
SAP is één van de meest krachtige Enterprise softwareprogramma’s waar ik ooit mee heb gewerkt. En het bestaat uit modulen die bijna alle industrieën vandaag nodig hebben. Kortom, er is weinig wat SAP niet kan doen. De standaard grafische userinterfaces (GUI) zijn echter ooit ontworpen door systeemarchitecten en databasespecialisten. Echte specialisten die diepgaand inzicht hebben in de achterkant van het systeem. Maar met net te weinig aandacht voor het gebruikersgemak. Daardoor kost het de gebruikers veel tijd om aan de software te wennen en iets binnen het systeem te kunnen vinden.

Kentering
Een paar jaar geleden is daar een kentering in gekomen met SAP Fiori/UI5. Deze nieuwe generatie SAP-userinterface is gebaseerd op moderne webtechnologieën als HTML5, CSS en Javascript. Facebook, Twitter, Amazon en veel consumentenwebsites zijn op dit soort technologieën gebouwd.

In de opkomst van SAP Fiori speelt S/4 HANA, de nieuwe cloudoplossing van SAP, ook een rol. Fiori wordt namelijk het nieuwe standaardgezicht voor S/4 HANA-applicaties. Veel organisaties zijn inmiddels al bezig om hun SAP-landschap naar S/4 HANA te upgraden. Kortom, als gebruiker krijg je de komende jaren binnen alle SAP-applicaties te maken met de Fiori look-and-feel!

Vol gas
Persoonlijk vind ik het mooi om in het Fiori-vakgebied aan de slag te zijn. Hier heb ik de ruimte om de kracht van SAP-programma’s op een gebruiksvriendelijke manier te presenteren. In plaats van het uitdenken van complexe algoritmes, kan ik rekening houden met het gevoel van de gebruikers. Dit maakt de software slimmer en aansprekender voor de gebruikers. De gebruikers weten het gaspedaal dan snel te vinden!