Open doekje voor OpenSAP?

De ontwikkelingen in SAP gaan in sneltreinvaart. Stilstaan is achteruitgaan, dus het is zaak om mee te gaan en jezelf te blijven ontwikkelen. Het volgen van cursussen en opleidingen is onderhand een must geworden. Wat zijn de mogelijkheden in deze drukke tijden? Welke keuzes maak je, wanneer volg je je cursussen volgen en hoe rond je ze met goed gevolg af? OpenSAP wordt steeds vaker genoemd in de antwoorden hierop. Hebben we hier met een succesnummer te maken?

Tekst: Remco Moesman

Wat is OpenSAP?
“OpenSAP is SAP’s innovative learning platform and a thought leader for Enterprise MOOCs (Massive Open Online Courses),” zo wordt het omschreven op https://open.sap.com/.

Het online learning platform biedt cursussen aan over diverse onderwerpen. Deze onderwerpen kun je makkelijk filteren op topic, zodat je het aanbod kan zien op je interessegebied.

Ook wordt onderscheid gemaakt tussen cursussen die in de planning staan (upcoming courses), die lopen (current courses) en die geweest zijn (self-paced courses).

Hoe is een OpenSAP cursus opgebouwd?
Een cursus kan meerdere weken omvatten, waarbij elke week is onderverdeeld in enkele units. Per unit is er een video beschikbaar met een lengte van tussen de 10 en 25 minuten, waarin SAP-specialisten aan de hand van sheets en voorbeelden de stof presenteren. Na zo’n unit is er een unit test, waarin je een paar vragen voorgeschoteld krijgt om de zojuist opgedane kennis te testen. Na afloop van de week doe je een assignment van gemiddeld 10 vragen. Aan het eind van de cursus kan er een final test (bestaand uit gemiddeld 30 vragen) worden gedaan.

Certificering?
Per cursus zijn punten te behalen op de assignments en de final score. Soms zijn er ook extra mogelijkheden om punten te halen, zoals bij het bouwen van een Fiori App. Dan kun je scoren op een ontwerp of een ontwikkeling. Als je een cursus hebt doorlopen, kun je een ‘ConfirmationOfParticipation’ downloaden. Heb je voldoende punten gescoord, dan ontvang je een ‘RecordOfAchievement’.

Hoe volg je een OpenSAP cursus?
Kies eerst via de filters het gewenste onderwerp voor je cursus. De korte inhoud hiervan is te lezen door ‘Show course details’ te selecteren. Als je deze wil volgen, selecteer je ‘Enroll me for this course’. Als je nog niet geregistreerd bent, moet dat eerst nog gebeuren. Dan kan je aan de gang.

Als je je hebt aangemeld voor een cursus, kan je er 24 uur per dag in door ‘Enter course’ te klikken. Bij een self-paced course kun je ongelimiteerd alle stof tot je nemen, op het moment dat het jou uitkomt…als je maar internet hebt! Bij een current course kan je alleen de stof van de lopende week tot je nemen en die van de periode ervoor. De stof voor de komende weken is pas beschikbaar als de week zich aandient. Zo werkt het ook met de wekelijkse assignments en de final test. Die kunnen alleen gedaan worden in de periode (week) dat deze open staat. Voor de upcoming courses moet je vanzelfsprekend nog even geduld hebben. Bij de self-paced courses zijn er overigens alleen unit tests om je kennis te testen.

Open doekje?
Is OpenSAP een applaus waard? Je kunt je afvragen of het fraudebestendig is. Iemand anders kan tenslotte onder jouw naam de tests doen. Aan de andere kant gaat het vooral om het opdoen van kennis. Met een certificering laat je in principe zien dat je er voldoende werk van hebt gemaakt. Nadat je per week alle stof tot je hebt genomen, kun je de slides, videopresentaties en de transcripts downloaden, zodat je een prima naslagwerk hebt als je iets terug wil zoeken.

Gezien de flexibiliteit die je hebt om te leren en het feit dat er een zekere discipline gevraagd wordt (binnen een week een behapbare hoeveelheid leerstof consumeren) als je er een certificering aan wilt overhouden, zie ik vooral voordelen van deze manier van leren. Het is een goede manier om bij te blijven in de ontwikkelingen en zo het optimale uit je SAP-systemen te (blijven) halen.

Meer weten?
M
eer weten over de mogelijkheden van SAP? Ik praat er graag over verder. Neem contact op via remco.moesman@innoves.nl of 078-612 17 54.