Innoves prijswinnende developer op VNSG Developersdag

Tijdens de VNSG Developersdag heeft Dennis van Gerwen van Innoves de prijs voor snelste developer gewonnen. Het doel van de competitie was om zo snel mogelijk én op de juiste manier een SAP Fiori app te bouwen. 5 vragen aan Dennis over SAP Fiori en het winnen van de app-competitie.

1.Op de VSNG Developersdag heb je de prijs gewonnen voor de snelste developer. Hoe snel was je, en hoe komt dat?
Tijdens de VNSG Developersdag werd mij de vraag gesteld of ik de competitie aan durfde te gaan met andere developers. De competitie draaide om het bouwen van een SAP Fiori-app binnen Lizapp. Binnen Lizapp kunnen eindgebruikers hun apps personaliseren. Mijn tijd was 3 minuut 20 seconden en stond gedurende de hele dag bovenaan het lijstje van de snelste tijden.

Het snel kunnen bouwen met de Lizapp komt grotendeels doordat we binnen Innoves graag met deze nieuwe technieken aan de slag gaan. Als developers krijgen we volop de kans om ons erin te verdiepen – bijvoorbeeld door het volgen van cursussen in SAP Fiori – waardoor we dicht bij de bron staan. Daarnaast ben ik als front-end UX-designer (user experience designer) voortdurend met de voorkant van IT bezig.

2. Goed ontwikkelen gaat natuurlijk niet alleen over snel ontwikkelen, maar ook over de juiste manier van ontwikkelen. Wat is het belang van UX Design?
UX Design (ook bekend als User Experience Design of UXD) stelt de gebruiker voorop. Het ontwerpproces en -resultaat is gericht op de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan factoren als ‘easy to learn’ en foutloos werken, maar ook aan responsive en adaptive design. Responsive design past zich aan aan de schermgrootte; het merendeel van de huidige technologie is inmiddels responsive. Adaptive design gaat echter nog een stap verder; wat je ziet is afhankelijk van de omstandigheden. Per device en per persoon krijg je niet alleen een andere weergave, maar ook andere functionaliteiten. Een manager krijgt bijvoorbeeld meer functionaliteiten dan een medewerker.

Deze designprincipes zijn niet specifiek voor SAP Fiori, maar spelen binnen SAP Fiori wel een belangrijke rol. Vanuit Innoves vinden we UX Design een interessant vakgebied, omdat we altijd op zoek zijn naar manieren om de user experience in de bedrijfsvoering te verbeteren.

Daarbij zijn niet alleen de wensen van de gebruikers van belang, maar ook de technische specificaties. Waar moet de server aan voldoen, hoe installeren we het, hoe ziet de voorbeeldapp eruit? Daaruit volgt vaak een keuze; kan ik de standaardapp gebruiken, kan ik het iets aanpassen zodat het dicht bij de standaard blijft, of is er echt maatwerk nodig. Dat laatste kan wel, maar is vaak minder toekomstbestendig.

3. Wat is jouw persoonlijke mening over SAP Fiori?
Ik vind het mooi om te zien hoe een groot bedrijf als SAP, dat toch te maken heeft met bestaande systemen, met deze nieuwe front-end de omslag heeft gemaakt om meer te kijken naar de gebruiker. Dat is voor bedrijfssoftware een grote stap in de juiste richting.

Het is dan ook goed dat we bij Innoves bezig zijn met het ontwikkelen van Fiori apps. Ik verwacht dat Fiori en UI5 de toekomst vormen van mobile app development binnen SAP.

4. Wat levert SAP Fiori een organisatie op?
SAP Fiori is heel gebruikersgericht. Het is overzichtelijk doordat iedere app slechts over één onderwerp gaat. Deze apps of onderwerpen zijn eenvoudig toegankelijk via tegeltjes op een hoofdscherm, waardoor je als gebruiker makkelijk de actie kunt aanroepen die je op dat moment nodig hebt. Deze apps zijn voor de gebruikers veel makkelijker te bedienen dan de formulieren en procedures die normaal voor de processen gebruikt worden. Dat zorgt voor versimpeling en versnelling voor de gebruikers en levert niet alleen meer gemak, maar ook een betere werksfeer op.

5. Vanuit Innoves zijn jullie altijd op zoek naar de concrete toepassingen van innovaties. Hoe passen jullie SAP Fiori in de praktijk toe?
In de praktijk kan het inzetten van SAP Fiori veel opleveren, bijvoorbeeld rondom het stroomlijnen van HR-processen. Neem Parnassia Groep, de grootste GGZ-instelling van Nederland. Daar ontsluiten apps de HR-processen. Het aanvragen van verlof, het indienen van declaraties en het inzien van het loonstrookje worden via de mobiele telefoon ontsloten.

Nieuwsgierig geworden?
Lees hier het uitgebreide interview met Ernst Smit, Şahin Özaltun en Tarik Ennourhair van Parnassia Groep over hun ervaringen en over de veelvoorkomende misverstanden rondom SAP Fiori.