SAP ByDesign en releases – het is even wennen

Als jarenlange gebruikers van SAP zijn we inmiddels allemaal gewend aan de releasestrategie van SAP. Naast de grote releases worden met regelmaat packages en patches uitgeleverd. Ook het werken met een OTAP-straat en het transportsysteem is een automatisme geworden. Maar hoe werken deze zaken binnen SAP ByDesign?

Tekst: Marjo de Keizer

Wen er maar vast aan; dit is in SAP ByDesign wel anders. Als echte SaaS-oplossing kent SAP ByDesign een volledig andere releasestrategie. Het uitgangspunt van SAP ByDesign is dat je de standaardoplossing gebruikt en geen ontwikkelingen doet anders dan parameteriseren. Dit laatste is overigens veel beperkter dan customizing in SAP ECC. Met andere woorden, zelf ontwikkelen is er niet meer bij. Als je al aanpassingen wilt doen bespreek je dit met SAP en daar vindt dan ook de eventuele ontwikkeling plaats die in een volgende release wordt opgeleverd.

Geen OTAP-straat of transportmechanisme meer
ByDesign biedt geen faciliteiten als een transportmechanisme meer aan. Natuurlijk heb je als gebruikersorganisatie wel altijd behoefte aan extra omgevingen om te testen, op te leiden en als zandbakomgeving om zaken uit te proberen. Het is binnen ByDesign dan ook wel mogelijk om kopieën te maken van de productie-omgeving, een zogenaamde ‘tenant’. Aanpassingen binnen de tenant moeten echter opnieuw op de productieve omgeving worden gemaakt om ze daadwerkelijk actief te krijgen.

Releases binnen SAP ByDesign
Ook de releasestrategie van SAP ByDesign is wezenlijk anders. Er wordt gewerkt met kwartaalreleases, onder de gebruikers van Succesfactors herkenbaar. Ieder kwartaal wordt een release uitgeleverd, waarbij je zelf kunt bepalen of je van deze release functionaliteit wilt inzetten.

De releases worden door SAP vastgesteld in samenspraak met de ByDesign gebruikers/klanten. Als ByDesign gebruiker kun je verzoeken tot ontwikkeling aanleveren aan SAP. Deze worden beoordeeld door SAP, waarna de bruikbare verzoeken door een referentiegroep van gebruikers samen met SAP worden goedgekeurd. Na deze stappen worden de meest bruikbare verzoeken aan het systeem toegevoegd; tijdens de release wordt de aanpassing voor alle klanten beschikbaar. Dit alles betekent dat er binnen SAP ByDesign geen specifieke ontwikkelingen meer voor jou als eindgebruiker mogelijk zijn.

Public en Private Editions van ByDesign
Er is nog wel een verschil tussen de Public en Private Editions van ByDesign. De Public-variant is volledig in beheer en regie van SAP; er kunnen geen specifieke maatwerkstukken worden toegevoegd. In de Private Edition is iets meer ruimte voor jouw input, bijvoorbeeld rondom het vaststellen van de release en de releasedata. Maar, ook de Private Edition blijft een SaaS-oplossing met als uitgangspunt ‘standaard gebruik’.

Lijnvlucht of privéjet?
Het is dus even wennen aan deze nieuwe release- en ontwikkelstrategie. Hij past echter goed bij een oplossing die je kiest om vooral met standaard software te willen werken. In een ECC-omgeving blijft de verleiding groot om hier en daar in te grijpen in de standaard, terwijl dit bij de ByDesign oplossing zo goed als niet meer mogelijk is.

Vergelijk het met de keuze tussen een lijnvlucht of een privéjet. Bij een privéjet kun je de vlucht invullen zoals jij het wilt, maar tegen hoge kosten en veel onderhoud. Een lijnvlucht geeft weliswaar minder individuele opties, maar je profiteert van het feit dat andere passagiers dezelfde richting op willen reizen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat echter niet werkt, is verwachten dat een lijnvlucht je dezelfde flexibiliteit geeft als een privéjet.