De tips rondom SAP HANA

SAP HANA is volop in opkomst. Het nieuwe in-memory platform kan grote volumes operationele en transactionele data realtime verwerken. De kracht van SAP HANA biedt veel kansen. Maar hoe pas je het goed toe? En welke afwegingen spelen een rol? 5 tips rondom SAP HANA in de praktijk.

Tekst: André Seesink

1. Is het nog wel een keuze?
SAP HANA wordt snel de nieuwe standaard. Op dit moment zijn alle nieuwe SAP-installaties alleen nog met SAP HANA te gebruiken. Dit betekent in de praktijk dat bestaande installaties niet direct naar SAP HANA gemigreerd hoeven te worden. Echter, wanneer er een nieuwe licentie aangevraagd wordt zal dit automatisch een SAP HANA licentie worden.

2. De gouden bergen
Elke grote IT-ontwikkeling belooft gouden bergen, ook deze. Ik geloof zeker in de kracht die SAP HANA kan bieden. Tegelijkertijd is het goed om vanuit technisch perspectief realistisch te zijn. Wees je bewust waar je aan begint en besef dat SAP HANA niet alles voor je op kan lossen. Als de functionele- en ABAP-aspecten van SAP vooraf niet voldoende zijn beoordeeld, zullen de performance verbeteringen niet zo groot zijn als door SAP geschetst.

3. Bekijk het totale landschap
In een complex en groot landschap is het van belang een goed overzicht te hebben; hoe ziet het landschap er uit, hoe is alles aan elkaar gekoppeld? Ook het gebruik van tooling hoort hierin thuis. Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van BI-tooling die in SAP HANA data manipuleert of toevoegt, dan kunnen de licentiekosten van SAP HANA zomaar hoger uitkomen dan verwacht.

4. Kies de juiste licentie
En wanneer je dan de stap neemt in de SAP HANA wereld, maak dan een zorgvuldige afweging tussen de licenties. Er zijn 2 soorten licenties; een ‘runtime’ licentie en een ‘rundata’ licentie op basis van de hoeveelheid gigabytes.

Bij een verkeerde keuze kunnen de kosten voor SAP HANA nog wel eens duurder uitvallen dan gedacht. Breng vooraf goed in kaart of er grote aantallen data ge- of verbruikt worden.

5. Vergeet de Solution Manager niet
Wellicht een open deur, maar ik zie nog steeds organisaties waar geen Solution Manager geïnstalleerd is. Solution Manager is echter echt nodig. Het is onontbeerlijk voor het inspelen van patches, support packs, enhancement packs en het uitvoeren van upgrades.

Solution Manager op SAP HANA laten draaien is daarnaast een mooie eerste kennismaking met SAP-HANA. Op deze manier kun je het in jouw omgeving ervaren, maar zonder grote consequenties voor de ERP-, BI- of andere SAP-gerelateerde omgevingen.