Help, ons landschap wordt alweer 5!

Elke 5 jaar staat een organisatie voor keuzes rondom haar SAP-landschap. De hardware is afgeschreven, de software die erbij hoort waarschijnlijk ook. Wat is nu wijsheid: hardware vervangen, virtualiseren of overstappen naar de cloud?

Tekst: Marjo de Keizer

Veel organisaties hebben nog eigen machines draaien als basis voor het SAP-landschap. Traditioneel zijn deze na 5 jaar afgeschreven. Organisaties staan dan voor een complexe keuze. Wil je de oude hardware vervangen door nieuwe machines binnen hetzelfde concept, servers virtualiseren of helemaal overstappen naar de cloud?

Niet alleen de hardware
Wat de keuze zo complex maakt, is dat het niet alleen gaat om de hardware. Ook de implementatie van de SAP-applicaties is vaak na 5 jaar afgeschreven. Bovendien lopen SAP-releases redelijk parallel aan de looptijd van 5 jaar. Het is zonde om te investeren in migraties als de software verouderd is. Doe het meteen goed; voorkom oude software op nieuwe hardware.

Meer dan alleen ‘waar?’
Kijk daarbij naar het hele landschap. Bij een migratietraject gaat het niet alleen om de vraag ‘waar laat ik het’, maar ook om ‘wat draai ik er op’. Maak zorgvuldige afwegingen rondom bijvoorbeeld het operating system en de databases.

Daarbij speelt de technische complexiteit van je landschap een belangrijke rol bij de keuzes. Hoe complex is een migratie, hoeveel interfaces, hoe gedifferentieerd is het landschap?

Al over naar de cloud?
Het is een misverstand dat je na een overstap naar de cloud niets meer hoeft te doen. Stel, je bent 4 jaar geleden overgestapt naar de cloud. Zeker, dan hoef je geen hardware migraties meer te doen of afwegingen over aantallen MB’s te maken. Het is één van de grote voordelen van overstappen naar de cloud.

Echter, je moet dan wel blijven nadenken over security en de afhankelijkheid van een externe partij. Blijf de partij volgen, check de security en doe regelmatig steekproeven. Komt de dienstverlener zijn afspraken na? En kun je ze ’s nachts bereiken als je een back-up terug moet zetten? Je kunt tenslotte meneer Jansen niet meer ‘s nachts wakker bellen.

Hoe ondersteunt SAP jouw business?
Het type organisatie speelt zeker ook mee in de keuzes. Wat is voor jou van belang? Voor een productieomgeving is performance cruciaal; je wilt niet dat de lopende band langzamer gaat lopen. Bij een zakelijke dienstverlener is juist de security een belangrijk doel. En voor de overheid kan het interessant zijn om aan te sluiten bij een intern SSC-IT, waarbij de bijzondere overheidseisen ten aanzien van security al zijn afgedekt.

Aan de slag
Zoveel organisaties, zoveel keuzes. Eén aspect moet je bij elke keuze voorkomen: aarzelen. Heb je eenmaal een richting gekozen, stroop dan de mouwen op en hou je aan de koers. Of je nu investeert in hardware, virtualiseren of de cloud; je kunt niet na een jaar al overstappen op een andere koers. De projecten kosten te veel, de SLA’s zijn niet voor 1 jaar af te sluiten en de organisatie heeft de nieuwe techniek net omarmd.